For this elegant, landmarked Berkeley home designed by Albert Dodge Coplin, we had the challenge of designing a garden that delicately blends Japanese and English style vernaculars at the request of the client.

A new front entry was created for this timeless elegant old home. Removing the existing front brick steps we created a more informal and circuitous front pathway to a new entry courtyard.

The courtyard is defined by a one of a kind art nouveau inspired wrought iron gate and pergola that sit on 2 large pieces of granite. A stone entry courtyard and a stone couch create a wonderful place to gather and admire the magnificent front door, the new stone steps and architecture of this eclectic looking home.

A rear garden pergola was designed to create an inviting outdoor space for the rear garden cottage. Lush plantings overtake a stone terrace off of the kitchen which create a smooth transition to a home office. Sculptural pathways lead visitors from the gracious front lawn through the rear garden to a one-of-a-kind Japanese soaking spa and plunge pool fed by a natural looking stream. A Japanese sleeping cottage serves as a guest house overlooking the granite spa.

Collaborators:
Architecture: Trachtenberg Architects
Metal Artist: Jefferson Mack Metal